De eetbare tuin

‘Buiten de deur eten’ kan ook in je eigen tuin!

Een eetbare tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een bron van verse, gezonde ingrediënten direct binnen handbereik. In deze blog delen we tips en trucs voor het opzetten van jouw eigen eetbare paradijsje, en we bieden suggesties die jouw eetbare tuin naar nieuwe culinaire hoogten kunnen brengen.

 

Wat is een eetbare tuin eigenlijk?

In je eetbare tuin combineer je allerlei soorten eetbare planten. Het resultaat is dat je heerlijke gerechten op tafel kan zetten, bereid met eigen producten en op smaak gebracht met jouw eigen tuinkruiden. Daarnaast wordt je tuin een mooi geheel van diverse soorten eetbare planten!

 

kruiden

Kruiden

Kruiden zijn de smaakmakers van de eetbare tuin. Een grote diversiteit aan kruiden zorgt ervoor dat je altijd de juiste smaakaccenten kan toevoegen aan je warme en koude gerechten. Neem bijvoorbeeld de  bieslook, rozemarijn en tijm,  dit zijn tuinkruiden die aan veel hartige (mediterrane) gerechten de finishing touch. geven. Aan de andere kant zijn munt of citroenkruid heerlijk in gebakjes of als frisse toevoeging aan je cocktail. Met ons volledige assortiment tuinkruiden heb je altijd de juiste smaak in huis!

 

Groentes

Groenten

Tuinkruiden zijn natuurlijk niet genoeg om een goed gerecht mee te maken. Ook voor de groenten kan je straks terecht in je eigen eetbare tuin! Het leuke van groenten is dat deze planten ook vaak een hoge sierwaarde hebben, waardoor je tuin mooi én nuttig is. Laat je tuin overlopen van kleur met een selectie van verse groenten zoals tomaten, paprika's, en rabarber. Ook voor bladgroenten zoals spinazie of sla is de eetbare tuin geschikt.

 

Fruit

Last, but not least, want zonder fruitbomen en -struiken is jouw eetbare tuin nog niet af. Denk aan frambozen, bessen, appel- en perenbomen voor een constante bron van zoete lekkernijen. Van veel fruitsoorten hebben we verschillende variëteiten, waarbij de verschillende cultivars ook verschillende bloeitijden hebben. Als je verschillende cultivars combineert, dan kan je over een langere periode genieten van de vruchten en hoeft niet alles meteen op! Combineer bijvoorbeeld de zomerframboos en de herfstframboos voor maandenlang plezier met deze zoete vruchten.

 

Het ontwerpen en aanleggen van je eetbare tuin

Eetbare tuin

Een succesvolle eetbare tuin begint met de juiste bodem en locatie. Zorg voor goed doorlatende grond en een zonnige plek voor de meeste groenten en kruiden. Met het indelen van je eetbare tuin kan je creatief te werk gaan. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van verhoogde bedden voor optimale drainage. Ook kan je eetbare planten combineren in borders op een manier dat ze elkaar een beetje helpen. Een schaduwminnende plant kan je bijvoorbeeld naast een grotere plant zetten, waarmee de kleinere plant meer schaduw heeft. Bij het indelen hoef je niet per se dezelfde plantensoorten bij elkaar te zetten, een eetbare tuin hoeft niet een moestuin te zijn!

 

Dit laatste heeft misschien wat extra uitleg nodig, want wat is nu het verschil tussen een moestuin en een eetbare tuin? Er is een subtiel verschil tussen deze twee manieren van eetbare planten kweken. Het grootste verschil is dat een moestuin vaak strak geordend is en gericht op productie. In contrast hiermee is een eetbare tuin vaak juist creatiever ingedeeld, ook met oog voor schoonheid. Je mag in jouw eetbare tuin uiteraard strakke rijen maken, maar indelen als permacultuur is vaak natuurlijker en levendiger!

 

Een aantal tips om jouw eetbare tuin nóg beter te maken

Begin kleinschalig

Een eetbare tuin kan je beetje bij beetje opbouwen! Start je eetbare tuin bijvoorbeeld in een paar potten op je balkon of terras, om te kijken hoe het je bevalt. Hiervoor is een brede terracotta pot niet alleen een fijne maat, maar ook een mooie en sfeervolle toevoeging aan je eetbare tuin.

Weet je niet zeker of je alles in huis hebt? Werp even een blik op ons assortiment benodigdheden voor je eetbare tuin! Hier vind je, naast andere handige plantenbakken, ook gereedschap en gezonde voeding voor je eetbare planten. Leuk om te noemen zijn ook onze kweektafels, die speciaal ontworpen zijn om op een toegankelijke manier plantjes te kweken. Hiermee begin je goed voorbereid aan je avonturen in je eetbare tuin.

 

Verticaal tuinieren

Maximaliseer de ruimte in jouw eetbare tuin door verticaal te tuinieren. Hangende manden (zoals deze) met daarin tuinkruiden of verticale rekken met klimfruit zijn ideale manieren om meer te kweken in kleinere ruimtes.

 

Duurzaam tuinieren

Maak jouw eetbare tuin nog gezonder door duurzame techniek toe te passen. Dit kan bijvoorbeeld door etensresten te composteren en daarmee je eigen bodemverbeteraar te maken. Ook kan je van goede organische meststoffen gebruiken maken voor een gezonde oogst. Kies bijvoorbeeld onze biologische plantenvoeding, die speciaal is ontwikkeld voor moestuinen en het helpen groeien van gewassen.

 

Appeltje eitje!

Met deze gids in de hand ben je klaar om jouw eigen eetbare tuin te creëren, vol met smaakvolle verrassingen. Experimenteer met verschillende planten, ontdek nieuwe recepten en geniet van de vruchten van jouw groene inspanningen! Heb je vragen over planten of wil je dat iemand meedenkt over de indeling van je eetbare tuin? Neem gerust contact met ons op, dan helpen wij je graag!

 

 



Search engine powered by ElasticSuite