Fleur.nl

Winkelwagen

Verzorging van Strelitzia

strelitzia verzorging

De Strelitzia is een van de meest populaire kamerplanten van dit moment. De prachtige, sterke bladeren van de paradijsvogelplant zijn dé blikvanger in jouw huis of op kantoor. Hier lees je de beste tips over het verzorgen en onderhouden van de Strelitzia

Standplaats

De Strelitzia komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en verlangt naar een standplaats met veel licht. Plaats deze plant dus altijd voor een raam. Direct zonlicht is geen probleem, maar de plant moet er eerst wel even aan wennen. Te weinig licht zorgt voor bladval en lelijk blad. 

Water geven

De Strelitzia is een grote plant en heeft veel water nodig, vooral in de zomer. Geef ongeveer zo veel water dat de grond na een week bijna droog is. In de winter kan de grond wat langer droog staan. De plant verbruikt dan een stuk minder water en door in die tijd een overschot aan water te geven, vergroot je de kans op wortelrot. Om de gezondheid van de plant te bevorderen is het aan te raden om één keer per week de Strelitzia te besproeien. Het helpt stof te verwijderen en werkt preventief tegen ongedierte. 

Voeding

De Strelitzia heeft voeding nodig om zich goed te ontwikkelen. Geef in de zomermaanden één keer per maand voeding voor groene planten. Van oktober tot maart is dit niet nodig. Bemesten in de herfst en winter kan zelfs schadelijk zijn. 

strelitzia verzorging

Onderhoud

Een natuurlijk proces wat bij de Strelitzia voorkomt is gescheurd blad. De grote bladeren zijn opgebouwd uit meerdere nerven boven elkaar. Hierdoor krijg je het kenmerkende grote en sterke blad van de plant.
Bij grote (en vaak ook wat oudere) Strelitzia's kunnen door de nerven scheurtjes in het blad ontstaan.

Daarnaast krijgt de plant na verloop van tijd bruine randjes. Ook dit is helaas niet te voorkomen. Die randen kun je voorzichtig afknippen zodat de plant er een stuk mooier uit ziet. Het oudste blad van de Strelitzia zit aan de zijkant en onderkant. Dit sterft op den duur af. Gelukkig maakt de plant ook vlot nieuw blad aan. Het nieuwe blad rolt aan de bovenkant en in het midden van de stam uit. 

Bloeit de Strelitzia?

Er zijn twee verschillende soorten van de paradijsvogelplant: de Strelitzia Reginae en de Strelitzia Nicolay. De Nicolay zal bijna nooit gaan bloeien. De Reginae bloeit vanaf achtjarige leeftijd. De plant heeft dan prachtige oranje en blauwe bloemen. De Reginae bloeit pas vanaf de herfst, in tegenstelling tot andere bloeiende kamerplanten. Het kan zijn dat de plant niet succesvol tot bloei komt, of dat deze het jaar erop niet meer bloeit. 

Is de Strelitzia giftig?

De Strelitzia is licht giftig. Het blad is schadelijk voor kinderen en huisdieren na inname. Houd hier rekening mee tijdens de aanschaf. 

Onze merken

Socialmedia