Verzorgingstips Strelitzia

De Strelitzia is een zeer populaire binnenplant die zijn oorsprong kent in Zuid-Afrika. De plant heeft vijf soorten waarvan de Strelitzia Nicolai en Reginae de meest bekende soorten zijn. Het laatstgenoemde soort heeft zijn naam mede vanwege de vorm en kleur van zijn bloemen. Vandaar de bijnamen Paradijsvogelbloem, Paradijsvogelplant, Vogelkopbloem en The Bird of Paradise. De Reginae dankt zijn naam aan Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, vrouw van de Engelse koning George III. De plant staat verder als symbool voor vrijheid en onsterfelijkheid. De Strelitzia kan in de natuur tot wel tien meter hoog worden en heeft grote donkergroene bladeren die tot wel twee meter lang kunnen worden. De grote gehavende bladeren kunnen scheuren, dit is een natuurlijk proces van de plant en valt niet te voorkomen. De bladeren vangen namelijk in de vrije natuur veel wind en door het inscheuren van de bladeren zullen deze minder makkelijk afbreken door een windvlaag. Een natuurlijk beschermingsmiddel dus. Door de opvallende verschijning is de plant een ware eye-catcher en staat dus erg mooi in de woonkamer. Lees voor een goede verzorging de onderstaande informatie om te blijven genieten van je Strelitzia. Wil je de Strelitzia kopen? Klik dan op de knop hieronder om ons aanbod te bekijken! Lees deze pagina verder voor alle specifieke verzorgingstips van de plant.

  • 1x per week 1x per week
  • Zonnige standplaats, minstens 3 uur direct zonlicht Zonnige standplaats, minstens 3 uur direct zonlicht
  • Min 5 °C Min 5 °C
  • Regelmatig sproeien Regelmatig sproeien
  • Eens in de 2 jaar Eens in de 2 jaar
  • Bladeren scheuren door natuurlijk proces Bladeren scheuren door natuurlijk proces
  • De Strelitzia Reginae komt tot bloei De Strelitzia Reginae komt tot bloei
Bekijk ons aanbod
Verzorgingstips Strelitzia

Klantenservice

Strelitzia verzorging

  • De Strelitzia vraagt veel water en heeft dan ook minimaal één keer per week water nodig. De grond mag er een week over doen om weer op te drogen om vervolgens weer opnieuw water te krijgen. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee. Geef niet teveel water want de Strelitzia kan hierdoor verdrinken. Een laag stilstaand water bij de wortel kan wortelrot veroorzaken. Is de grond een week na het water geven nog erg nat? Geef in dat geval de plant minder water.
  • Het is raadzaam om de Strelitzia regelmatig een sproeibeurt te geven. Hierdoor wordt het stof van de plant verwijderd zodat er meer zonlicht het blad kan bereiken en je Strelitzia wat meer straalt. Daarnaast werkt sproeien preventief tegen ongedierte.
  • Voor de Strelitzia geldt; hoe meer licht, hoe beter. Bij zoveel mogelijk direct zonlicht groeit en ontwikkelt de Strelitzia zich het best. Een plek bij het raam op het zuiden is dan ook ideaal voor de plant. De Strelitzia kan prima tegen de kou, maar niet zo goed tegen weinig licht. Buiten zetten is in zomer ook een optie. Te weinig direct licht veroorzaakt al gauw lelijk blad en weinig groei. Zet de Strelitzia in dit geval dichter bij het raam. In de winter kan de plant het beste in een wat koelere ruimte staan. Minimale temperatuur Overdag: 5 ºC ‘s Nachts: 0 ºC
  • Verpot de Strelitzia bij aanschaf of wanneer de plant te groot is geworden voor de pot. Verpotten om de twee jaar is ideaal. Zet de plant bij het verpotten in een pot die minstens 20% groter is dan de oude. Vul de pot met normale potgrond of vulcastrat. Verpot bij voorkeur in de lente zodat eventueel beschadigde wortels na het verpotten zich het beste kunnen herstellen.
  • De oud geworden bladeren zullen na verloop van tijd bruin worden. Dit is een natuurlijk proces en valt niet te voorkomen. De bruine bladranden en punten kunnen kunnen eenvoudig worden weggeknipt of de bladstengel twee cm boven de kern afsnijden. Teveel water kan leiden tot bruine vlekken. Geef in dit geval minder water aan de Strelitzia. Te weinig licht kan leiden tot donker en lelijk blad. Bovendien zorgt te weinig licht voor een verminderde groei van nieuw blad. Zet de plant in dit geval dichter bij het raam. De grote gehavende bladeren kunnen scheuren, dit is een natuurlijk proces van de plant en valt niet te voorkomen. De bladeren vangen namelijk in de vrije natuur veel wind en door het inscheuren van de bladeren zullen deze minder makkelijk afbreken. Kijk er dus niet van op als de plant met gescheurd blad geleverd wordt of na verloop van tijd scheurtjes krijgt.
  • De bruine bladranden en punten kunnen eenvoudig worden weggeknipt en de bladstengels kunnen zo’n twee centimeter boven de kern worden afgesneden. Uitgebloeide bloemen kunnen ook twee centimeter boven de kern worden afgesneden. Het is belangrijk om deze twee centimeter te behouden omdat de wond van deze stengel vatbaar is voor infecties of ongedierte. Door dit stuk niet af te snijden wordt een eventuele infectie van de gehele plant voorkomen. Na verloop van tijd zal de plant dit stuk zelf afstoten.
  • Je kunt de Strelitzia vermeerderen door te scheuren of te kweken vanuit zaden. Bij een kluit met meerdere stammen kun je de wortelkluit uit elkaar trekken en hierbij elke stam laten voorzien van genoeg wortels. Deze stammen kun je vervolgens in aparte potten zetten. Ga bij een nieuwe stek er niet vanuit dat deze snel zal bloeien. De plant dient namelijk minstens acht jaar oud te zijn wil deze tot bloei kunnen komen.
  • Omdat de Strelitzia relatief veel energie verbruikt is het geven van extra voeding in de lente en zomer aan te raden. Eens in de twee weken vloeibare voeding voor kamerplanten geven is genoeg. Let hierbij goed op de gebruiksaanwijzing en geef nooit meer voeding dan nodig want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Extra voeding in de herfst en winter is absoluut overbodig.
  • Strelitzia Reginae Bij een leeftijd van acht jaar kan de Strelitzia Reginae gaan bloeien, meestal vanaf de herfst. Hoe meer bloemen de Strelitzia heeft, des te groter de kans dat de plant het jaar erop weer nieuwe bloemen aanmaakt. De bloei wordt bevordert door een koele winterperiode met een temperatuur van ongeveer tien graden. Laat de grond meerdere keren goed opdrogen in de winter en geef vervolgens veel voeding, warmte en licht in de lente-periode. De nieuwe bloem en het nieuwe blad komen uit een speervormige steel voort. Bij een nieuwe bloem zit er een kleine bolling in de steel en bij nieuw blad loopt de steel helemaal recht. Strelitzia Nicolai De Strelitzia Nicolai komt in de woonkamer helaas niet snel tot bloei. De Strelitzia moet hiervoor namelijk een groot formaat hebben, tot wel drie meter hoog. Bij bloei zijn de bloemen donkerblauw tot wit van kleur.
  • De Strelitzia is door zijn grote bladeren en daarmee het grote bladoppervlakte een prima luchtzuiveraar.
  • De Strelitzia is licht giftig en is bij inname schadelijk voor kinderen en huisdieren. Neem bij inname of twijfel contact op met de huis- of dierenarts.
  • De Strelitzia kan last gaan krijgen van schild- of wolluis of spint. De luis kan eenvoudig van het harde blad worden geveegd en de spint kan van de plant worden gesproeid. Mocht het ongedierte hardnekkig zijn dan kan dit zowel biologisch als chemisch bestreden worden.

Search engine powered by ElasticSuite