Fleur.nl

Winkelwagen

Verzorging van vetplanten

Vetplanten zijn prachtige planten die erg makkelijk in onderhoud zijn en bovendien ook goed te verzorgen. Hoe? Dat lees je hier!

Een vetplant in de volle zon? Geen probleem!

Je hebt het ongetwijfeld wel eens meegemaakt, je koopt een prachtige plant maar je houdt er geen rekening mee dat deze eigenlijk niet in de volle zon mag staan of niet makkelijk te verzorgen is. Wanneer je de plant uit het oog verliest, is de kans groot dat deze slechts een korte levensduur zal hebben.

Ga je echter een mooie vetplant kopen? In dat geval hoef je hier geen rekening mee te houden! Vanuit de natuur zijn vetplanten het gewend om met wisselende weersomstandigheden om te gaan. Dat ene mooie plaatsje op je vensterbank is dan ook ideaal voor het plaatsen van deze mooie, groene en voordelige plant. De vetplant heeft liever te veel licht dan te weinig. 

Water geven

Een vetplant kan een langere periode zonder water. Dit komt omdat ze water opslaan hun dikke bladeren en stengels. Een paar weken op vakantie gaan is absoluut geen probleem! Dat een vetplant lang zonder water kan, betekent niet dat hij helemaal geen water nodig heeft. De frequentie qua water geven is afhankelijk van het soort vetplant. Over het algemeen is één keer per twee weken een klein beetje water meer dan voldoende. In de wintermaanden kan het zelfs nog minder aangezien de planten dan in ruststand gaan. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat blijft, want dan kunnen de wortels gaan rotten. 

Welke vetplant moet ik kopen?

Voor het gemak spreken we gewoon over een vetplant in het algemeen maar er zijn veel verschillende soorten. Neem bijvoorbeeld de vetplant Peperomia. Deze vetplant heeft grote verschillen in blad, kleur en opbouw van de plant en maakt dat elke soort een aparte uitstraling heeft. Deze vetplant beschikt niet alleen over een zeer fraai uiterlijk, daarnaast is deze ook makkelijk te verzorgen. Eén keer in de twee weken water geven is bijvoorbeeld al voldoende. Het unieke aan het blad van de peperomia is dat het luchtzuiverend werkt. Dit heeft de NASA onderzocht. Uit een vervolg studie van Wolverton's Clean Air komt naar voren dat door deze vetplanten het niveau van formaldehyde binnenshuis met 47% afneemt. Deze stof Formaldehyde is in huis veel aanwezig. 

Wanneer vetplanten verpotten?

Heb je vetplanten gekocht en wil je graag weten wanneer je deze nu precies moet verpotten? Een vetplant verpotten is alleen nodig als de pot echt te klein is geworden voor de grootte van de plant. Bij het uitkiezen van een nieuwe pot kun je rekening houden met de grootte van de pot en de sierwaarde. Kies bijvoorbeeld een prachtige sierpot zodat de vetplant de blikvanger in de kamer wordt! Bij het verpotten is het belangrijk dat je kamerplanten potgrond gebruikt. 

Vetplanten kopen met aangepaste voeding

Vetplanten zijn makkelijk te verzorgen. Dit wil niet zeggen dat je vetplanten helemaal niet moet verzorgen. Vetplanten kopen doe je dan ook bij voorkeur in combinatie met speciale voeding voor cactus en vetplant. Deze voeding geeft een vitale groei van jouw vetplant waardoor je er in echt optimale omstandigheden van zal kunnen genieten. Deze speciale voeding kan één keer per maand worden toegediend in de zomer. In de wintermaanden van november tot februari staat de plant op ruststand en is extra voeding niet nodig.

Oorsprong

De oorsprong van veel vetplanten is het Amazonegebied. Er zijn veel verschillende varianten per soort. Van de Peperomia zijn er al bijna 1700 inheemse varianten. In de natuur groeien vetplanten vooral op een plek waar het warm en schaduwrijk is. Vetplanten zijn van nature gewend om soms veel water en soms juist een drogere periode te hebben. Je hoeft naar deze plant bijna niet om te kijken. Een beetje verwaarlozen is geen probleem voor deze plant. Het is dus een makkelijke plant en ideaal geschikt als plant om mee te beginnen als je geen groene vingers hebt. 
In Zuid-Amerika wordt de vetplant ook gezien als geluksbrenger en in het bijzonder de Peperomia. Als je deze plant cadeau geeft zeg je daar 'Het komt allemaal goed'. 
 

Onze merken

Socialmedia