Welk substraat voor mijn plant? Welke verschillen tussen substraten?

 

Hoe kies ik het juiste substraat voor mijn kamerplant?

Planten kunnen behalve in potgrond ook op andere substraten groeien, zoals vulcastrat of hydrokorrels. Alle substraten hebben hun eigen voor- en nadelen. De vraag is dan: hoe kies ik nou het juiste substraat? Dat hangt natuurlijk af van de plant, maar ook van de functionaliteiten die je zelf belangrijk vindt. Ga je voor gemak, of voor zo veel mogelijk groei van de plant? Hieronder vind je een korte beschrijving van verschillende substraten en hun toepassing.

 

Potgrond

De meest bekende voedingsbodem voor een kamerplant is potgrond. Het gebruik van potgrond heeft verschillende voordelen, zoals dat het van zichzelf al voedingsrijk is en dat het goed mengbaar is. Iedere plant heeft namelijk zijn eigen voorkeuren wat betreft voedzaamheid en luchtigheid. Orchideeën wortelen bijvoorbeeld het liefst in grove grond met een specifieke zuurgraad. Natuurlijk kun je hier zelf mee aan de slag gaan, maar wij verkopen ook speciale orchideeënpotgrond. Dat geldt ook voor palmen, anthuriums en bonsai’s. Een nadeel van potgrond is dat het niet duurzaam is. Er komt veel CO2 vrij bij het opgraven van turf, wat vaak een bestanddeel van potgrond is. Bovendien is het niet eindeloos te gebruiken, omdat het gedurende de tijd steeds armer en minder luchtig wordt. Gelukkig biedt Fleur.nl ook turfvrije potgrond, aangevuld met hydrokorrels voor extra wateropname. Een ander nadeel van potgrond is het aantrekken van schimmels en ongedierte zoals rouwvliegjes, die in potgrond helaas goed kunnen gedijen.

 

Hydrocultuur

Bij hydrocultuur worden hydrokorrels gebruikt die zorgen voor veel luchtigheid en een goede opname van water. Een plant op hydrocultuur hoeft maar ongeveer eens in de maand water te krijgen, wat je kunt aflezen aan de watermeter. De verzorging is dus erg gemakkelijk. In tegenstelling tot potgrond zijn hydrokorrels wel herbruikbaar. Verder nemen de korrels het overtollige water op, waardoor schimmel en rouwvliegjes verleden tijd zijn. Hydrokorrels bevatten zelf geen voedingsstoffen, dus je zult zelf plantenvoeding moeten geven. Verder is niet iedere plant geschikt voor het gebruik van hydrocultuur. Een plant zal moeten ‘wennen’ aan het gebruik van hydrocultuur, en de ene plant lukt dat beter dan de andere. Je kunt meer lezen over de verzorging en toepassing van hydrocultuur in deze blog.

 

Vulcastrat

Net als hydrokorrels neemt vulcastrat water op, om het vervolgens geleidelijk aan de plantenwortels af te geven. Verder is het een luchtige voedingsbodem, waardoor de wortels genoeg zuurstof kunnen opnemen. Vulcastrat is toepasbaar op vrijwel elke kamerplant, omdat de plant met wortelkluit in de vulcastrat geplaatst wordt. Verder zorgt het net als hydrocultuur voor een gemakkelijke verzorging en heeft het een zeer stabiele PH-waarde. Omdat vulcastrat bestaat uit mineralen, zal het langzaam oplossen, waardoor het na lange tijd aangevuld moet worden. Meer tips en toepassingen voor het gebruik van vulcastrat zijn te vinden in deze blog.

 

Hydroponie

Bij een plant op hydroponie is water het substraat waarop de plant groeit. De geschiktheid van de plant hangt af van de vraag of de plant zogenaamde ‘waterwortels’ kan vormen. Een plant op hydroponie is enorm makkelijk te verzorgen. Verder ziet het er ook nog eens erg leuk uit. Een nadeel van hydroponie is dat je plant niet veel zal groeien, omdat hij al zijn energie steekt in zijn wortelstelsel.

 

Gratis service van Fleur.nl

Heb je nog steeds vragen over verschillende substraten of twijfel je wat de juiste keuze is? Neem dan contact met ons op. Verder bieden wij planten aan die bijvoorbeeld al zijn gekweekt op hydroponie of hydrocultuur, zodat je er niet zelf mee aan de slag hoeft en je zeker weet dat ze geschikt zijn. Neem snel een kijkje op de website!

 

Search engine powered by ElasticSuite